[globaalikasvatus-l] KUTSU: Finding FairBook - Eettisen läppärin jäljillä 1.12.

Sanna Rekola Sanna.Rekola at kepa.fi
To Nov 22 16:36:16 EET 2018


Tervetuloa Eettisen kaupan puolesta ry:n vuoden suurimpaan tapahtumaan:

Finding FairBook - Eettisen läppärin jäljillä

Sanalla sanoen elektroniikkatuotantoon liittyy jäätäviä eettisiä ongelmia. Lapsityövoimaa Kongon kaivoksissa. Ihmisoikeusloukkauksia Kiinan elektroniikkatehtaissa. Nämä ongelmat ovat osa jokaista käyttämäämme läppäriä.

Tämä ei vetele!
Eettisen kaupan puolesta ry on lähtenyt uhkarohkealle matkalle päämääränään selvittää, miten mahdollisimman eettinen läppäri voitaisiin tehdä. Tilaisuudessa kuulemme polttavan ajankohtaisia ja inspiroivia puheenvuoroja siitä, miten elektroniikkaa voisi tuottaa ilman ihmisoikeusloukkauksia ja ekokatastrofeja.

Aika: Lauantai 1.12.2018 klo 13-21
Paikka: Kalasataman Vapaakaupungin Olohuone<https://www.youtube.com/watch?v=tpz0UwU-LN4> (ostoskeskus REDIssä), Helsinki. Illanvietto Art Studio Vallilassa klo 18-21.

OHJELMA

13:00 Avajaisspektaakkeli: Kultaisen Ostoskärryn Seurakunta valtaa REDIn

Kultaisen Ostoskärryn Seurakunta tekee pyhiinvaelluksen ostoskeskus REDIn käytäville. Tule mukaan ylistämään kulutuskulttuuriamme ja veisaamaan markkinoiden ilosanomaa. Onneksi eksyminen ei haittaa, kun on kauppojen ympäröimä! Lähtö Kalasataman Vapaakaupungin Olohuoneesta klo 13:00. Kuten kulutus yleensäkin, tempaus ei vaadi aloitteellisuutta, kokemusta tai mielikuvitusta, läsnäolo ja halu seurata massoja riittää. Ylistetty olkoon kulutusyhteiskunta! Ostan sen!

13:30 Kahvitarjoilu ja mahdollisuus tulla ripittäytymään Kultaisen Ostoskärryn Seurakunnalle, jos olet tullut tapahtumaan ostamatta mitään matkalla.

OSA 1: Kaivostuhoja ja e-jätevuoria - Mitä tehdä?
14:00-15:30

Maailmassa tuotetaan 4 miljoonaa älypuhelinta joka päivä. Missä piilevät älypuhelinten pahimmat ympäristövaikutukset ja mitä niille voidaan tehdä? Loppuuko maailmasta metallit? Mitä kasvaville e-jätevuorille tapahtuu? Miten lainsäädännöllä voitaisiin vähentää e-jätettä ja pidentää elektroniikan elinkaarta?

Puhujat:
Jáchym Judl, tutkija, Suomen ympäristökeskus SYKE
Ari Jokilaakso, metallurgian professori, Aalto-yliopisto
Juho Takkunen, ulkomaantoimittaja, Yle

15:30-16:00 Kahvia ja pientä välipalaa

OSA 2: Konfliktimineraaleja ja ihmisoikeusloukkauksia - Onko vaihtoehtoja?
16:00-17:30

Verikännykät -dokumenttielokuva herätti laajaa keskustelua konfliktimineraaleista ja elektroniikkatuotannossa esiintyvistä ihmisoikeusloukkauksista melkein kymmenen vuotta sitten. Onko tilanne muuttunut sen jälkeen? Miten kansalaisyhteiskunnan paine vaikutti Nokian vastuullisuustyöhön? Voidaanko elektroniikkaa ylipäänsä valmistaa niin, ettei jossain kohtaa tuotantoketjua loukata ihmisoikeuksia?

Puhujat:
Pekka Isosomppi, Nokian entinen vastuullisuusjohtaja
Irene Schipper, senior researcher, SOMO (hollantilainen yritysten vastuullisuutta tutkiva järjestö)
Anna Härri, tutkija, Eettisen kaupan puolesta ry

Tilaisuus päättyy viimeistään klo 18:00, jonka jälkeen siirrymme illanviettoon Art Studio Vallilaan<https://www.facebook.com/ArtStudioVallila>. Eetti tarjoaa ruoat.

Mitä vielä epäröit? Ilmoittaudu heti mukaan Eetin vuoden suurimpaan tapahtumaan: https://goo.gl/forms/9YY4S4t4Du5N3BGI2<https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fgoo.gl%2Fforms%2F9YY4S4t4Du5N3BGI2%3Ffbclid%3DIwAR3BoQdk6PeRhSeWWUrYJp2sgGJTULQ3_GvFt8P74nAHnhclU3bt2CeReRw&h=AT1hdqqyMnwFsMLVvgo7mRC9OK5JIHHrcLYIbQKW63ZBBYMSKojAC4lELC_R96eWbIbv1gmb3-s02IxgiYoD4bnl0IZSnhFm9gVeshCY-6ZgHznzLP_noHbS7ZvTVbs5Ww>
Puheenvuoroista suurin osa on suomeksi, mutta paneelikeskustelut käydään englanniksi. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tapahtuma löytyy myös Facebookista<https://www.facebook.com/events/272396466744675/>.

Lämpimästi tervetuloa!

Eettisen kaupan puolesta ry:n Eettisen läppärin jäljillä -tutkimusmatkaa rahoittaa Koneen säätiö. Tapahtumaan on saatu tukea STEAlta.


--
Lotta Staffans
Toiminnanjohtaja - Director
Eettisen kaupan puolesta ry
+358 40 573 0806
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: <http://lists.kepa.fi/pipermail/globaalikasvatus-l/attachments/20181122/23a41326/attachment.htm>